Mezi základní vitamíny řadíme A, D, E, K, H, B, C. Každý má jinou funkci, každý získáme z jiné potraviny. Jejich nedostatek má za následek nepříjemné zdravotní problémy, a proto je třeba dbát na složení stravy, aby jich člověk přijímal dostatek.
A – je důležitý pro dobrý zrak, a najdeme ho v játrech, mrkvi, špenátu, meruňkách nebo rybách
D – je důležitý pro imunitní systém, najdeme jej třeba v mléce nebo rybím tuku
E – jde o velmi důležitý antioxidant, a doplníme jej z masa, mléka, nebo buráků
K – stará se o dobrou srážlivost krve, jíme ho zejména v listové zelenině
H – má na starosti zdraví kůže, nachází se například v sušených houbách
B – díky nim správně funguje metabolismus, a vit. B najdeme v kvasnicích nebo luštěninách
C – jeden z nejdůležitějších vitamínů, stará se o celkové zdraví organismu, jíme jej v citrusech nebo třeba v rajčatech
Jídelníček by měl být složen z potravin, které obsahují alespoň malé množství vitamínů. Je jednodušší je do těla dostat preventivně, než řešit problémy, které nedostatek vitamínů způsobí. Kromě vitamínů musíme přijímat i stopové prvky, které jsou neméně důležité než vitamíny.
Základní jsou:
Železo– má na starosti krvetvorbu, při jeho nedostatku se tvoří málo krve, jíme ho v mase, luštěninách a listové zelenině
Hořčík– díky němu nám správně fungují nervy a svaly, přijímáme ho ve formě ořechů či banánů
Jód– je důležitý pro správnou činnost organismu, najdeme ho v mořských řasách nebo rybách
Zinek– je důležitý pro správný vývoj organismu a pro jeho správné fungování, jíme ho v tmavém mase nebo v mléce
Dbejte na pestrou stravu, a jezte od všeho něco. Nevynechávejte jídla, která vám nechutnají, ale naučte se je jíst kvůli vitamínům či minerálům. Je jednodušší je přijímat v běžné potravě, než si je kupovat ve formě drahých doplňků stravy.