Máte-li rádi ořechy jistě víte, jak skvěle mandle chutnají. Ať už si je dáte jen tak, čerstvě vyloupané, solené nebo v čokoládě, přinášejí spoustu benefitů, které rozebereme v následujícím článku.
Mandle vám dokáží dodat obrovské množství živin
Tyto ořechy jsou jedlými semeny stromu s latinským názvem Prunus dulcis, který se také vyskytuje pod názvem mandloň obecná nebo mandlovník. Pochází z blízkého východu, ale v současné době je největším světovým producentem USA.
Nejčastěji si mandle můžete v obchodě pořídit už zbavené skořápky, která je velmi tvrdá a obtížně se rozbíjí. Prodávají se buď v syrové formě nebo pražené. Dalším oblíbeným produktem, který se z mandlí vyrábí je například mandlové mléko, olej, máslo, mouka nebo různé pasty, z nichž je nejznámější marcipán. Ceny mandlí na nakliceno jsou velmi příznivé a vaše lahodné oříšky vám přijdou až domů.
Jejich nutriční hodnoty jsou velmi působivé. Ve 30 gramech mandlí najdete 3,5 g vlákniny, 6 gramů proteinů a 14 g tuků, dále je v nich zastoupen vitamin E, mangan a hořčík, mědi, či fosforu. Obsahují kyselinu fytovou, která je obecně považována za zdravý antioxidant.
Mandle vám pomohou kontrolovat hladinu cukru v krvi
Obecně mají ořechy nízká obsah sacharidů a zároveň vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Díky tomu, jsou skvělé pro všechny, které trápí diabetes nebo zvýšený obsah cukru v krvi. Mandle taktéž obsahují vysoký podíl hořčíku. Ten se podílí na více než 300 procesech v těle člověka, včetně kontroly hladiny cukru v krvi. Potraviny, v nichž je obsažen hořčík pomáhají předcházet metabolickým syndromům či cukrovce druhého typu.
Přispívají k vyrovnanému krevnímu tlaku
Vysoký podíl magnesia pomáhá i se snižováním krevního tlaku. Vysoký krevní tlak dlouhodobě nepřispívá ke zdravé kondici. Může vést k infarktu, mozkové mrtvici či selhání ledvin. Nedostatečný přísun hořčíku vede k vysokému tlaku, a to bez ohledu na to, zda trpíte nadváhou. Přidání mandlí do vaší diety je to nejjednodušší, co pro sebe a svoje zdraví můžete udělat.