Goji neboli Kustovnice čínská
Goji jsou bobule, které se pěstují v Himalájských oblastech Tibetu a Číny. Konzumuje se jako čerstvé i jako sušené jsou velmi prospěšné pro vysoký obsah vitamínu C, Beta karotenu a železa. Jsou velmi silnýmantioxidantem ochraňujícím před volnými radikály. Pomáhá udržovat v kondici srdce a cévy, posiluje ledviny a játra. Má blahodárný účinek na krevní tlak, sexuální potenci a plodnost. Posiluje zrak a imunitní systém, dodá nám spoustu energie a vitality. Přispívá k dlouhověkosti. Denní dávkování je omezené, nemělo by se zkonzumovat více než 10 g denně. Můžeme je konzumovat čerstvé i sušené, jako šťávu, pomocí kapslí nebo prášku. Podle odborníků není dobré jíst goji před spaním, protože by mohly nastat problémy s nespavostí. Pro svůj obsah vlákniny podporuje trávení a chuť k jídlu. Pomáhá při cukrovce, při bolestech kloubů a v kombinaci s chia semínky podporuje hubnutí.
Maca peruánská
Tatosuperpotravina nabitá vitamíny a minerály je také významným zdrojem fytonutrientů a velmi kvalitních bílkovin. Další jejich prospěšné látky jsou enzymy a aminokyseliny. Zlepšuje nám psychické zdraví, udržuje naše tělo a mysl v dobré kondici. Zlepšuje sexuální funkci a libido u mužů i žen, má afrodiziakální účinky a zlepšuje erekci u mužů. Nazývá se také peruánský ženšen. Má sladkou chuť s příchutí karamelu a v kuchyni ji můžeme zamíchat do zmrzliny, smootie, pudinků, zákusků, musli tyčinek i do omáček. Pokud se rozhodneme macu konzervovat, vydrží až patnáct let bez ztráty výživné hodnoty. Zároveň si zachovává svou léčebnou hodnotu.
Makadamové ořechy
Stejně, jako jiné ořechy, pro náš organismus mají velmi prospěšné látky. Jsou přínosem pro naše srdce a mají vysoký obsah antioxidantů. Obsahujíjednoduché nenasycené tuky, které nám příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi. Obsahují vysoký podíl bílkoviny, vlákniny, vitamínů a minerálů. Díky svému složení jsou přínosem pro mozek, protože zlepšují soustředěnost a paměť. Podporují imunitu, jsou prevencí proti osteoporóze, zpevňují zuby a zlepšují stav naší kůže. Pro svůj obsah olejů a tuků jsou využívány také při výrobě kosmetiky. Makadamové ořechy mají nejvyšší obsah tuku a zároveň jsou bohužel i nejdražší. V jejich ceně se odráží ve velké míře jejich kvalita. V kuchyni je můžeme konzumovat přímo nebo je například namixovat s agáve a kakaem a vyrobit si lahodný krém.