Sice její původ pochází zdaleka až z Jižní Ameriky, ale přesto jsme si ji velmi rychle osvojili i v naší kuchyni. Ono ani divu, díky jejímu nutričnímu složení a rychlé přípravě, to si zkrátka musí zamilovat každý. Merlík čilský neboli známá superpotravina quinoa je prakticky podobná obilí, velmi snadno stravitelná a především nezpůsobuje nadýmání, jako jiné obiloviny. Také spíš, než obilnina vypadá jako semeno. Mimochodem do zdravého jídelníčku se rozhodně hodí již vzhledem k vysokému obsahu bílkovin, které naše tělo potřebuje. Výhodou je, že neobsahuje lepek a tudíž se stává velmi zajímavou potravinou pro strávníky, kteří se bohužel musí soustředit na bezlepkový sortiment. Existují prakticky tři druhy, černá, červená a bílá, která je z nich asi nejvíce oblíbená. Například nabízí výhodné balení a za rozumnou cenu.
Co všechno dokáže?
- je skvělá na detoxikaci organismu, jelikož obsahuje vlákninu
- podílí se na krvetvorbě, růstu organismu a pozitivně ovlivňuje i kůži
- pomáhá při redukci váhy
- podporuje metabolismus, vstřebávání živin a snižuje krevní tlak
- snižuje únavu a podporuje činnost mozku
- je velmi vhodná pro diabetiky a také pro lidi co mají problémy s osteoporózou
- statečně bojuje se stářím, vyčerpáním, bolestmi hlavy, aterosklerózou, rakovinou a dalšími nemocemi
- je zdrojem mnoha vitamínů, bílkovin, vlákniny a samozřejmě minerálních látek, především hořčíku
Příprava je velmi jednoduchá
Nejprve je třeba quinou přebrat, tak jak to děláme třeba s čočkou a několikrát ji propereme v horké vodě. Poté vaříme v osolené vodě, v poměru 1 hrnek Quity na 3 hrnky vody a zhruba 15 minut. Toto je základní recept. Dále ji můžeme použít prakticky, jak jen potřebujeme a to jak ve slané, tak sladké podobě. Lze ji přidat do salátů, smíchat s rýží, zapéct se zeleninou nebo těstovinami či masem. Dokonce ji lze přidat do těsta na lívance nebo k výrobě sušenek. Možností je stejně velké množství jako samotných receptů.