Pšenice je jednou z nejstarších obilovin na světě. Dnes je pšenice k dispozici v široké škále pěstovaných odrůd a v mnoha zemích je důležitým základním jídlem. V oleji z pšeničných klíčků jsou cenné ingredience vysoce koncentrované. Tato poživatina se získává v náročné práci lisováním za studena z jednotlivých semen pšenice. To je jediný způsob, jak udržet cenné ingredience, vitamíny, minerály a stopové prvky, důležité pro nás.
K výrobě jednoho litru je potřeba neuvěřitelné množství více než jedné tuny pšenice. Naštěstí je však vedlejším produktem extrakce mouky. Nicméně vzácně tmavě žlutý a vonící na pšeničný olej je poměrně drahý kvůli komplexnímu procesu extrakce. Avšak porovnáním ceny ve vztahu k nesčetným složkám a jejich vlivu na naše zdraví je především dobrou alternativou k farmaceutickým přípravkům a výrobkům pro péči .
Často používá v kosmetickém průmyslu, hlavně proto, že má v sobě velké množství vitaminu E. Při perorálním podání pomáhají vysoké hladiny nenasycených mastných kyselin regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Navíc má protizánětlivé účinky a podporuje krevní oběh. Obsažené antioxidanty chrání tělo i před volnými radikály.
Olej může být použit nejen perorálně, ale i externě – pro pokožku a vlasy. Kromě svých protizánětlivých a výživových vlastností má také povzbuzující a zvlhčující účinek.
Výživový doplněk
Již dvě lžičky denně stačí:
● posílení imunitní systém
● stimulace krevní oběhu
V obchodě jsou nabízeny různé druhy této tekutiny. Lehký olej bez zápachu je většinou rafinovaný a díky tomuto procesu ztratil všechny své cenné suroviny. Může obsahovat také pesticidy a další toxiny.
Pokud jej chcete použít jako přírodní léčbu a pro kosmetické účely, je lepší investovat trochu více peněz a koupit vysoce kvalitní, lisovaný za studena olej v organické kvalitě.
Pšeničný olej je citlivý na světlo a měl by být uchován na tmavém, chladném místě, nikoliv však v chladničce. Po otevření byste jej měli využít během následujících dvou měsíců.
Nežádoucí účinky
Lidé s nesnášenlivostí na lepek mohou reagovat průjmem, nevolností a zvracením.